Markiser som solskydd

Idag känner man verkligen att våren är på väg och det är riktigt skönt, och som man brukar säga, det som döljs i snö kommer fram i tö och ett tydligt tecken på detta är när solen lyser in genom fönsterna hemma och man ser tydligt att det är dags att tvätta fönstren igen.

En annan sak som brukar bli ganska uppenbar när solen kikar fram är att man på ett eller annat sätt behöver skaffa sig något som skyddar mot sol och värme, speciellt när man ser solen lysa rakt in vardagsrummet eller köket och den enkla och första frågan man ställer sig är om man skall köpa persienner eller markiser för att dämpa sol och värme. Båda delarna har fördelar och nackdelar när man jämför dom med varandra men det handlar mycket om vad syftet med solskyddet skall vara.

När det gäller solskydd så finns det ett oerhört stort utbud att välja och vraka mellan, dels har man allting man kan placera på insidan av fönstren såsom gardiner av olika slag, persienner och rullgardiner och alla dessa finns i sin tur i stora variationer. Kikar man på det som kan sitta på utsidan så är det i huvudsak markiser man kikar på även om det finns olika byggnadslösningar med vinklade skivor som tar bort en del av solljuset. Fördelen med en riktigt bra markis är att man fortfarande kan få in en del ljus i rummet medan en rullgardin eller persienn täcker mer ljus och mörklägger i de flesta fall mer effektivt. Men det beror återigen på hur man skall använda sitt solskydd och vilket syfte man har med det.

Fönstermarkiser

Nackdelen med en rullgardin till exempel är ju att man inte ser ut som man gör med en markis, med markisen får man verkligen det bästa resultatet tycker jag, man undviker det direkt solljuset både på insidan och utsidan och riktigt bra markiser tar även upp en del av värmen. Det ger möjligheten att kunna sitta både inne och ute med bra utsikt, sitter du på utsidan får man även ta del av den friska luften som kan svalka rätt skönt under en varm sommardag.

Sen finns det fler olika sorter av markiser också, det finns terassmarkiser som ofta är väldigt breda och långa för att man skall kunna täcka en hel eller delar av en terass. En annan modell är den vanliga fönstermarkisen som används till ett eller flera fönster som man hör på namnet. På senare tid har det även kommit så kallade vertikalmarkiser som påminner om en rullgardin men som sitter monterad på utsidan istället.

Kommentera