Våren är här och sommaren närmar sig med stormsteg

markis och solskyddUnder de senaste veckorna har vädret minst sagt växlande och vi har fått både regn och rusk blandat med lite sol här och var. En del dagar har det verkligen vart riktigt bra väder och det har vart bra tryck i de svenska solskyddsbutikerna vilket är naturligt när folk börjar flytta ut mer och mer. Man ser över sina markiser som man inte haft utrullade på år och dar känns det som och när solen börjar skina in genom nytvättade rutor så kanske man börjar fundera över det solskydd man har inomhus också.

Det är lite intressant när man ser tillbaka på hur användandet av solskydd såsom markiser, persienner och liknande har utvecklats över de sista 30-40 åren och man inser att utöver funktion och material som förändrats under dessa år så ser man ganska tydligt hur det varierar med färger och modeller över tid.

Backar man till 60-talet så ser man ofta stormönstrade tyger och en blandning av både mörka färger såsom brunt och liknande som blandades med ljusare färger såsom rött, grönt och blått.

Tittar man vidare på 70-talet så var det mycket mönstrat med blommor, färgerna var orange och brunt och tittar man på markiser, parasoll och annat från den tiden så ser man ganska tydligt att detta speglades ut över de vanliga textilier som folk har hemma och även fastnade på markiser och andra solskydd.

Under 80-talet så var det blandat där en del av färgerna från 70-talet gled men en bit in på 80-talet för att sedan följas av mer tydliga och glada färger såsom rosa blandat med blått och svart till exempel. Även om dessa färger inte följde med på solskydden på samma sätt som de tidigare årtiondena så var det ändå färger som verkligen utgör en stor del av 80-talet.

På 90-talet så kom det bredrandiga till oss, speciellt när det gällde markiser och gardiner av olika slag och färgerna varierade men var lite mer nertonade än under tidigare år. Det var även under 90-talet som markiserna verkligen blev en del av utseendet på många hus och man anpassade utseendet efter sitt hus på ett annat sätt än tidigare.

Skall du köpa markis idag så är de absolut vanligaste att man antingen köper en enfärgad markis, ofta i en mörkare grå ton eller svart. Vill man ha en markis som ett solskydd med lite mer liv i så är det idag smalare ränder som gäller på markiserna och ränderna får gärna vara i en färg eller ton som bryter av lite mer mot basfärgen på markisen.

Kommentera